top of page

Після відкриття ринку українська земля подорожчає втричі


На «сірому» ринку 1 га землі коштує $1,1-1,5 тис. Після земельної реформи її ціна піднялася б щонайменше на $2-3 тис. Про це заявив народний депутат Іван Мірошніченкj/

Мірошніченко зазначає, що ціна залежатиме від кількох складових. Перша – як і будь-який актив чи підприємство, вона коштуватиме стільки, скільки на цьому активі можна заробити. Та ще рівень ризику або період повернення інвестицій. Другий – коефіцієнт капіталізації.

– Ми всі розуміємо, що наша земля – недооцінена, тому з часом після відкриття ринку вона зростатиме в ціні. Третя – від кількості обмежень. Що більше дамо свободи та доступу до ринку, то більшою буде вартість землі, – зазначив нардеп.

Мірошниченко вважає, що на перших етапах (7-12 років) необхідно дати пріоритет купівлі землі лише українським фізособам та юрособам: пайовику, фермеру, орендареві. Це потрібно буде прописати в законі, ми так і прописуємо. Забезпечити їх дешевими кредитними ресурсами, і за 7-12 років можна залучати іноземців для збільшення вартості землі та подальшого розвитку.

– Я законослухняний громадянин і скупкою землі не займаюся, – каже почесний голова асоціації сільгоспвиробників в Чорнобаївському районі Петро Душейко. – Але рух землі в нас почався. Держава дозволила надала атовцям землю й вони потихеньку починають її продавати. Однак офіційної процедури купівлі-продажу ще немає. Зараз продають право на довгострокову оренду землі. Починали із 400-600 доларів за гектар. Зараз нібито ціна вже дійшла до 1000-1200 доларів. Мається на увазі право тривалої оренди – не менше 10 років. Уже зараз у селах є люди, у яких сверблять руки продати землю. Інші навпаки – не поспішають. Зараз орендар на Черкащині платить 10% і більше від вартості землі. Тобто суму від продажу можна відбити, здавши в оренду землю на 5 років. Не думаю, що вартість землі відразу суттєво підскочить, після легалізації ринку.

Михайло Глийовий – фермер із села Лісове Тальнівського району каже, що купити землі не зможе.

– Уже зараз за гектар землі дають 1000 доларів, – каже Михайло Степанович. – Півтори тисячі ніхто не дає, немає такої ціни. Якщо запустять ринок землі, я навряд чи зможу купити ту землю, що орендую. В мене просто немає за що.

Україна залишається однією з шести країн, де продаж землі досі заборонено. Окрім України ринку землі немає на Кубі, у Венесуелі, Північній Кореї, Конго й Таджикистані.

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page