top of page

Ірина Вахоцька створила притулок для лебедів


Люди підселили птахам качок, гусей та індиків

Двох лебедів урятувала Ірина Вахоцька із села Гордашівка Тальнівського району.

– Якось подзвонили із ветеринарної лікарні, – розповідає Ірина Олександрівна. – Сказали, що в них є лебідка із зламаною лапою. Я повезла її в Умань у клініку «Айболить». Там зробили рентген. На жаль, лапа виявилася зламаною і літати птаха більше не буде. У деяких місцях вона вже почала заживати, тому ламати ногу сенсу не було. Їй поставили крапельницю, напоїли ліками. Ми з чоловіком привезли лебідку додому. Поселили в утепленому підвалі. Спочатку птаха була агресивною, билася, а з часом звикла до нас.

Згодом у лебідки з’явилася пара.

– Рятувальники забрали травмованого лебедя на цукрозаводському ставку в Тальному, – розповідає Ірина Вахоцька. – Він мав поранене крило. Судячи з усього – наслідки укусу видрою. Привезли нам. Фахівці з Умані обстежили лебедя й сказали, що перелому немає. Тому є надія, що він знову літатиме. Зараз його лебідка зимує неподалік – біля кладки через Гірський Тікич, дорогою на районну лікарню. Хтозна, чим завершиться ця історія. Лебідь може повернутися до своєї половинки або залишитися з новою лебідкою.

Щоби птахам не було сумно місцеві жителі підселили до них інших птахів.

– Микола Демидов дав гусака, Володимир Зозуля – індичку й корм, який сам виготовляє. Юрій Власенко – сіно й дві качки-шипунки. Іван Григориченко й Віктор Баланюк дали зерна сої, пшениці й кукурудзи. Лебеді з новими сусідами не конфліктують. Живуть мирно. На базарі ми їм купуємо річкову рибу й підгодовуємо. Весною, коли зійде крига, відпустимо у ставок.

Директор Черкаського зоопарку Євген Ван каже, що травмований лебідь навряд чи стане на крило.

– Я би радив господарям відселити качок, гусей та індиків. Лебеді краще себе почуватимуть без галасливих сусідів.

Минулого року жителька Майданецького врятувала одноногого лелеку. Птаха згодом доправили на Київщину, де він живе на подвір’ї народного депутата Антона Яценка.

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page