top of page

Відверто


Олександр Вельбівець: «Я молюся двічі на день»

Голова обласної ради стверджує, що він не є ставлеником олігарха Юрія Косюка

Голова обласної ради 42-річний Олександр Вельбівець скликав у понеділок, 5 листопада, прес-конференцію.

– Хочу аби ви дізнавалися новини не з чуток, а з перших уст, – заявив.

Олександра Івановича попросили прокоментувати інформацію його можливе призначення головою обласної державної адміністрації замість Юрія Ткаченка.

– Найперше хочу заявити, що посада не є вакантною, – каже Вельбівець. – Там працює Юрій Олегович. Чи призначить президент когось на цю посаду – відомо лише йому. З іншого боку я не стану приховувати, що дійсно був на співбесіді і в Кабінеті Міністрів, і в Адміністрації президента. Співбесіди пройшов успішно.

Прокоментуйте чутки, що ви є ставлеником олігарха Юрія Косюка.

– У своєму житті Косюка бачив двічі. Говорив лише раз. Це було, коли ми спільно із Юрієм Ткаченком їздили на ювілей підприємства «Миронівський хлібопродукт». Звісно, ніяких розмов про моє можливе призначення я не вів.

Обласна рада збирається купувати новий автомобіль представницького класу. Яка причина? Чи не можна спрямувати гроші на інші, більш нагальні цілі?

– Хочу відразу сказати, що авто хотіли придбати не для Вельбівця, як пишуть деякі видання, а для автопарку Черкаської обласної ради. Ним користується як обласна рада, так і обласна адміністрація в пропорції 40% на 60%. Наявні автомобілі «тойота кемрі» старі – 2007 року випуску. Вони наїздили вже по 500-700 тисяч кілометрів. На їх ремонт витрачаються більші суми аніж на придбання нового авто. Там виходять із ладу вже не вузли, а цілі агрегати. Днями в автомобілі Юрія Ткаченка зламалася коробка передач. Тому потреба в придбанні такого автомобіля є. Інша справа, що не Вельбівець є її ініціатором. Минулого року саме я відхилив таку пропозицію, вважаючи, що вона є не на часі. Цього року пропозиція купити авто надійшла від фінансового управління обласної державної адміністрації. Я свого автомобіля не маю. Є старий батьків «москвич». Цього літа я відремонтував його і він виглядає як новенький. Можливо, з часом трохи назбираю грошей і куплю собі нове авто. Така потреба є. Маю доньку, яка ось-ось може вийти заміж.

Прокоментуйте ситуацію із великою сумою відпускних, які ви отримали недавно. (За чутками Вельбівець отримав 393 тисячі гривень – «Вечірні Черкаси»).

Хочу розчарувати любителів сенсацій. Всі гроші мені були виплачені у суворій відповідності до закону. Ставку голови обласної ради затверджує Кабінет Міністрів. Цього року сталися зміни в бік збільшення. Надбавку й премію, 60% і 100% відповідно, мені встановила сесія обласної ради. Додайте сюди відпускні та доплати на оздоровлення, одноразову фінансову допомогу на вирішення соціально-побутових проблем, яку отримували всі без винятку працівники обласної ради. А якщо згадати, що я жодного разу не відбув відпустки в попередні роки, то вийшла чимала сума.

Ми напередодні виборів. Чи плануєте балотуватися в депутати?

Я швидше управлінець, а не політик. Планів балотуватися не маю, бо не маю відповідної суми грошей. Там же людям, які працюватимуть у комісіях, треба платити чималі суми. Інша справа, якщо запропонує політична сила. Тоді думатиму. Однак щонайменше маю ще 2 роки каденції до нових виборів в обласну раду. Зараз я перебуваю в лавах Блоку Петра Порошенка. Попри критику, часом огульну, вважаю, що ця політична сила багато чого зробила в державі і в області зокрема.

Ви є вірним Російської православної церкви в Україні. Чи не відчуватимете дискомфорту на посаді голови ОДА, адже президент Порошенко і вище керівництво держави активно борються за отримання автокефалії для української церкви.

– Я не звик перебігати на догоду політичній ситуації. Був хрещений і вінчаний в тій церкві, до якої і зараз належу. Якщо почну перебігати, вважайте, що віри не мав. Однак думаю, що своїм вибором нікому нічого поганого не зробив. Буваю на проповідях і сповідях і точно знаю, що ніякі зрадницькі розмови в цій церкві не ведуться. Навпаки, мої духівники говорять лише патріотичні речі. Хто в нас проти автокефалії? Думаю, ніхто. Всі хочуть об’єднання. Але в ідеалі це має бути компроміс на духовній основі, а не нав’язування. Я вважаю, що президент робить велику справу. А чи буде Божа воля – побачимо. Я маю тісний зв’язок із Богом. Проходжу всі таїнства в храмі, молюся двічі на день – зранку й увечері.

Чи запитував президент про вашу конфесійну приналежність під час співбесіди?

Ні. Однак розмова велася з працівниками Адміністрації. Я чесно заявив, що патріархат змінювати не буду. До цієї церкви належать багато чиновників, працівників служби безпеки. Але бачать лише Вельбівця.

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page