top of page

Михайло Глийовий збирає 100 центнерів кукурудзи з гектара


Черкаська область готується зібрати рекордний урожай кукурудзи.

– За останніми даними кукурудзу зібрали із 47% площ, – каже начальник управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігор Колодка. – Намолотили понад півтора мільйони тонн. Не сумніваюся, що в підсумку матимемо понад 3 мільйони тонн. Середня врожайність – 87,3 центнери з гектара. На моїй пам’яті це найкращий урожай кукурудзи за всі роки. Сумніваюся, що в часи СРСР мали більше.

Тішиться високому врожаю кукурудзи фермер Михайло Глийовий із села Лісове Тальнівського району.

– Маємо цього року 100 центнерів із гектара, – каже Михайло Степанович. – Може, в кінцевому підсумку матимемо й більше. Ніколи за всі часи такого врожаю не було. Звісно, погода нам помогла. Влітку були дощі. Плюс аграрії навчилися використовувати сучасні технології. Згадайте, що сніг лежав до початку квітня й треба було встигнути обсіятися в рекордно стислі строки.

Черкаський політик Микола Булатецький багато років поспіль вирощує кукурудзу.

– Цього року помогли дощі, які лили з липня по середину серпня. Згодом наступила спека, але на той час урожай було сформовано на 80%. У себе в господарстві на межі Черкаської і Полтавської областей я маю від 106 до 120 центнерів із гектара. Це дуже гарні показники. Однак є інша біда – закупівельна ціна на кукурудзу знижується. Зараз не купує кукурудзу «Нібулон». Відмовляються брати інші елеватори. Складські приміщення й так забиті кукурудзою. «Укрзалізниця» не справляється з навантаженням. Всюди бракує вагонів-зерновозів. Така ситуація не нова. Вона повторюється щороку.

Міністерство аграрної продукції України поліпшило свій прогноз на 2018 рік. За його прогнозами виробництво зернових цього року складе 64 мільйони тонн.

– Це другий показник в історії, – стверджує перший заступник міністра Максим Мартинюк. – Більше було лише в 2016 році, коли мали 66 мільйонів тонн.

Колишній працівник управління сільського господарства в Тальнівському районі Анатолій Анастасій каже, що в часи СРСР про такі врожаї можна було лише мріяти.

– Мали примітивну збиральну техніку й керівники господарств не поспішали сіяти кукурудзу. Якщо хтось мав урожай у 40 центнерів із гектара, то такому голові колгоспу вручали грамоту, хлопали по плечі й довго тиснули руку.

Минулого року середній урожай кукурудзи в Черкаській області був 72, 9 центнерів із гектара.

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page