top of page

У Черкащині зніматимуть фільм про спільну українсько-польську історію


Поляки кажуть, що ми повторюємо їхній шлях

До нового року черкаська телекомпанія «Антенна» завершить зйомки науково-популярного фільму «Загублені сліди історії». Стрічка буде присвячена спільній україно-польській історії 16-18 століть. Кошти на створення фільму надасть Український культурний центр. Зйомки проходитимуть у Медведівці Чигиринського району, Трахтемирові Канівського району й Корсуні.

– Ми оцінюємо кожен проект, який надходить до нас, – каже керівник комунікацій Українського культурного центру Анастасія Політіко. – Черкаський проект набрав достатньо високу кількість балів і ми вирішили фінансувати його.

Разом із українцями представляти проект приїхали поляки: генеральний секретар Спілки журналістів Польщі Ядвіга Хмельовська, професор Краківського інституту історії Пшемислав Станко, директор економічного інституту імені Рибарського Маріуш Патей.

– У період із 16 по 18 століття кожне покоління черкасців боронило Річ Посполиту від найбільших ворогів тогочасності – Московського князівства, а згодом Московського царства та Російської імперії з одного боку та Османської імперії – з іншого, – каже Пшемислав Станко. – Остафій Дашкевич заслужив повагу короля Стефана Баторія і той дозволив набирати на Черкащині реєстрових козаків для захисту інтересів Речі Посполитої. Так само черкаські козаки боронили державу на Півночі, коли на Польщу напала Швеція. Цей період відомий у нашій історії як Потоп. Недалеко від історичної Черкащині в полтавському містечку Гадяч 1658 року було підписано Гадяцьку унію – союз трьох народів: польського, литовського та русинського – теперішніх українців. Посол короля звернувся до українців із словами:

– Ви нарікали на польські утиски, але спробували вже московської нагайки. Мали можливість порівняти. Тому тепер обираєте волю, а не неволю.

Пан Пшемислав розвінчав іще один російський міф.

– Вам казали, що ви воювали з польськими магнатами. Але ж Дмитро Вишневецький і Ярема Вишневецький – ніякі не поляки, а українці. Зараз би сказали – українські олігархи. До того ж вони жили саме на ваших землях – Черкащині.

Згадав професор і трагічну історію 20 століття:

– 1920 року українські війська мужньо оборонялися на річці Вепр і не дали змогу бандам Будьонного об’єднатися з армадою Тухачевського, яка наступала на Варшаву.

Маріуш Патей проаналізував економічні потуги тогочасної Речи Посполитої.

– Держава будь-що намагалася пробитися до моря і портів аби вести торг із Європою. Коли вдавалося посунутися на Балтику, туди вивозилося українське збіжжя. Коли Пруссія перепиняла цей шлях – торували дорогу до Чорного моря, де мусили битися із Туреччиною.

Зі слів пана Маріуша розділені наприкінці 18 століття Польща й Україна економічно занепадали, бо світові центри торгівлі змістилися до Берліна, Петербургу й Відня.

– Фактично, зараз відбувається те саме. Прикладом економічної співпраці для нас мають стати країни Скандинавії. Можемо задіяти економічний коридор польської Балтики й українського Чорного моря. Мусимо відстоювати свої економічні інтереси, а не інтереси Відня, Берліна й Москви.

– Сто років тому Військо Польське зупинило російську армаду на підступах до Варшави, – згадала історію Генеральний секретар Спілки польських журналістів Ядвіга Хмельовська. – Зараз Збройні Сили України зупинили московську орду на тисячу кілометрів східніше – біля Донецька. Будемо успішними, якщо не дамо спільному ворогу роз’єднати нас.

Директор телекомпанії «Антенна» Валерій Воротник пообіцяв зробити екранну версію фільму до нового року.

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page