top of page

Черкаські яблука за кордон не продають


Зараз ціна на них коливається в районі 10 гривень

Рекордний урожай яблук очікують цього року на Черкащині. Садівники кажуть, що ніколи ще не збирали стільки.

– Пропозиція справді шалена, – каже садівник із села Шевченкове Звенигородського району Микола Олійник. – Найдорожчі яблука, які зараз можна продати, віддаємо за 8 гривень. Є й по 5 гривень. Буквально вчора я завіз чергову партію в черкаські магазини. Там зробили людську націнку й продають лишень по 10 гривень. Вчора продавці мені кажуть: «Миколо Сергійовичу, люди дуже вам дякують, привозьте ще». Навіть 3 мільйони гривень виручки мене би так не порадували, як ці слова. Значить, недаром я займався 30 років садівництвом.

За словами Олійника зараз активно продаються сорти «чемпіон», «Богемія», «гала».

– За кілька тижнів надійдуть у продаж «голден-делішес» та «джонаголд». Єдине, чого боюся – раптових і несподіваних морозів у середині жовтня. Такі сталися на початку жовтня 2014 року. Тоді пропало багато товару.

Попри шалений урожай фермер не очікує експорту черкаських яблук.

– Знаю, що експортери закуповуються в основному у Вінницькій і Чернівецькій областях. На Черкащині ви не знайдете жодного підприємства, яке продає яблука за кордон. Останнім часом активізувалася Волинь – Луцька й Рівненська області. Там купують яблука білоруси й продають у Росію як свої. Навіть до мене зверталися знайомі з Рівненської області з пропозицією попрацювати на експорт.

– Урожай справді рекордний, але в плані реалізації товару рік буде звичайний, – стверджує фермер із Чижівки Звенигородського району Василь Курдус. – З одного боку великого експорту ми не очікуємо, що ще знизить ціну, а з іншого – пропала й обсипалася велика кількість яблук у приватному секторі, де люди не обробляють плоди. Це трохи підвищить попит на ринку.

Фахівці очікують, що ціна на яблука поступово зростатиме, починаючи з листопада. Щомісяця кілограм яблук у магазинах додаватиме в ціні 1-2 гривні.

За офіційною інформацією пропозиція яблук цього року перевищить минулорічну на 15%. За неофіційною – може зрости на 50-60%.

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page