top of page

Російський олігарх виживає з України бельгійського інвестора


На поливних полях установили бетонні опори

У середу, 29 серпня, на зрошувальні поля компанії «Гранекс-Черкаси» в селі Деньги Золотоніського району заїхав трактор Чорнобаївського РЕМу. Його супроводжували люди з холдингу «Агроко». Техніка почала бурити землю. Згодом було закопано у полі близько десяти бетонних опор висотою до п’яти метрів. Сказали, що це нові межові знаки. Поля в Деньгах орендує бельгійський фермер Том Ван Гоі. Його компанія «Гранекс-Черкаси» вирощує картоплю й цибулю. Для кращого врожаю бельгієць встановив систему поливу. Загалом уклав у господарство близько 8 мільйонів євро. Тепер поливати не зможе – бетонні опори заважатимуть. Картоплю в Деньгах поливають до початку вересня.

Відео з місця подій

– Ми відразу сіли в машини, – розповідають працівники «Гранексу» – Поїхали на третє й четверте поля. Робота там кипіла повним ходом. Залізобетонні опори закопувалися глибоко аж на два метри. Дивом не пробили наші поливні труби – відступили лише на кілька сантиметрів. Якби пробили – завдали би багатотисячних збитків. Сварилися, просили не робити цього – все марно. Шкоду нам роблять навмисне. Опори закопали, щоби поливна система не могла рухатися полем.

– Без поливу нема сенсу вкладатися у виробництво картоплі, – каже Том Ван Гоі. – Це найболючіший удар, якого нам могли завдати.

Схема розміщення стовпів на полі

Бельгійська компанія «Гранекс-Черкаси» була створена в 2003 році. Том Ван Гоі орендував землю в Деньгах. Місцевим селянам відразу сподобався новий господар – стабільно платить за оренду паїв – дає 10% від вартості паю плюс 10 тисяч гривень при підписанні угоди. Співробітникам виплачує офіційну зарплату. Зерно за паї розвозить під хати. Фасує його у зручні мішки й складує там, де вкаже господар.

В Деньгах постійно щось будують чи відкривають – бюджет села – 13 мільйонів гривень. Це – найбільше в районі. Сюди їздять на роботу жителі Черкас.

Селяни із Деньгів і сусідніх сіл почали масово передавати Тому Ван Гоі свої паї. Це не сподобалося сусідам – у першу чергу агрохолдингу «Агроко». Ним володіє Ігор Потапенко – колишній власник Пальмирського цукрового заводу й російської компанії «Разгуляй». Саме в Росії Потапенко нажив свій капітал. Офіс «Агроко» знаходиться в селі Крутьки Чорнобаївського району. Це – поруч із Деньгами. Потапенко побачив у «Гранексі» серйозного конкурента i загрозу для власного бізнесу..

Невдовзі конкуренти перейшли до справ. Спочатку Потапенко відкрив у Деньгах своє представництво – «Добробут-2017». Пропонував селянам по 25 тисяч за підписання угоди. Між тим у своєму розгалуженому господарстві, яке розкинулося в Крутьках, Мельниках, Чорнобаї й налічує 10 тисяч гектарів, за підписання паю платить 1600 гривень. Особливо цікавили Потапенка пайовики «Гранексу», які мали наділи на поливних полях. На умови «Агроко» пристали лише троє селян. Землеміри вказали на полях межі їхніх ділянок. Після цього люди Потапенка зарили посеред полів величезні бетонні опори, які не дозволяють проїхати поливальним машинам компанії «Гранекс».

– Ми ще повинні поливати картоплю й це добре знає пан Потапенко, – бідкається Том.

– Організатори встановлення стовпів діяли незаконно, – каже юрист компанії «Гранекс-Черкаси» Світлана Сєркова. – Встановлювати можна звичайні межові знаки. За інструкцією їхня висота обмежена – від 70 сантиметрів до одного метра. П’ятиметрові бетонні опори посеред поля – нонсенс. Для їх встановлення повинні бути проект і технічна документація. При падінні такі опори можуть травмувати тракториста чи комбайнера. Однак на це ніхто не зважає. Головне – не дати Тому працювати, адже поливна система не може їх об’їхати.

Головний інженер Чорнобаївського РЕМу Вадим Остроушко підтверджує, що дозволів на роботи підприємство не мало.

– Нам заплатили за оренду техніки, – каже. – Ми зробили роботу. Тепер усю відповідальність нестиме безпосередньо орендар землі.

Заступник керівника правління ТОВ «Агроко» Олег Носенко на запитання про необхідність встановлення п’ятиметрових бетонних межових знаків довго мовчить. Після паузи каже:

– Я не готовий відповідати, – кладе слухавку.

Голова Золотоніської районної ради Валерій Саранча так коментує ситуацію.

– Ми не можемо втручатися в суперечку двох господарств. Звісно, Том Ван Гоі багато робить для району – допомагає, коли ми до нього звертаємося. Ми пробували згладити конфлікт, але нас мало слухали. Якщо при встановленні опор справді мало місце порушення техніки безпеки, – наші служби відреагують. А ставати на чийсь бік не маємо права.

Том Ван Гоі каже, що його в Україні важко здивувати.

– В Україні й так мало робочих місць, а тут намагаються зламати те, що є. Я не проти діалогу з Потапенком. Тим більше, що він знаходить спільну мову з іншими орендарями. Я не хочу знищити його бізнес. Нам треба жити по-сусідськи й створювати робочі місця.

У 2011 році Тому Ван Гоі спалили впродовж місяця два автомобілі.

– І тоді, й зараз я повідомив про подію посольство Бельгії і департаменти Єврокомісії, – каже бельгієць.

«Гранекс-Черкаси» працює в Україні з 2003 року. За цей час компанія збільшила свій земельний банк із 1600 до 3000 гектарів. «Гранекс-Черкаси» є структурним підрозділом міжнародної холдингової компанії «GRANHOLD», якою володіє родина Ван Гоі. Її представництва є в 7 країнах світу і на трьох континентах. Розмір капіталу – понад 700 мільйонів євро. Із них 8 мільйонів було вкладено в господарство села Деньги. Як тільки інвестиційний клімат в Україні покращиться – бельгійці вкладуть сюди значно більше. У їхніх планах – завод із виробництва картопляних чіпсів.

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page