top of page

В одному корчі – 27 картоплин. Два корчі – відро


Всеукраїнський день картоплі відсвяткували минулого четверга в селі Деньги Золотоніського району. Тут господарює ТОВ «Гранекс-Черкаси», яким керує бельгійський фермер Том Ван Гоі. У Бельгії і Нідерландах – особливе ставлення до картоплі. Буквально на кожному кроці в місті чи селі є ресторани, які спеціалізуються на стравах із картоплі. Том Ван Гоі пробурив кілька свердловин, організував крапельний полив і вирощує картоплю. А цього року всі продавці якісного насіння змогли посадити на поливному полі свої нові, перевірені чи експериментальні сорти. Загалом посадили понад 70 сортів. А тепер покликали гостей з усієї України, щоби вони оцінили врожай, гостинність господарів та поспілкувалися між собою.

Офіс і тракторна бригада товариства «Гранекс-Черкаси» за селом у чистому полі. Обабіч дороги на стерні від скошеного поля пшениці ставлять палатки учасники свята. Чого тут тільки немає: пропонують якісний супутниковий аналіз ґрунтів, найновіші мінеральні добрива та гербіциди. Окремо – ділянка з новою технікою – сортувальною лінією чи розкидачем, диски якого крутяться не назовні, а всередину.

Але найбільше відвідувачів біля палаток із продавцями насіннєвої картоплі. У модному зеленому наметі під кольори партії «Слуга народу» стоять співробітники інституту картоплярства. Вони насипають в мисочки картоплю нових сортів

– Наш сорт картоплі «Княгиня» посів друге місце за врожайністю на цьому експериментальному полі, – розповідає завідувач відділом реалізації Світлана Шмунь. – «Княгиня» дала 81, 9 тонн з гектару. Вона поступилася лише сорту «Арізона» з голландської компанії «Агріко». У тих – 87,1 тонн. Третє місце в сорту «Сенсейшен» від цієї ж компанії – понад 77 тонн. Це говорить, що наша картопля не поступається кращим іноземним сортам.

Запитую, як можна придбати «Княгиню».

– З першого жовтня починаємо реалізацію з нашої бази в селищі Немішаєве Бородянського району Київської області всім бажаючим, – розповідає пані Світлана. – Єдина вимога купувати партію не менше 20 кілограмів. Відправляємо її «Новою поштою». Середня вартість насіннєвої картоплі – близько 20 гривень за кілограм. Щоправда, «Княгиня» вийде вдвічі дорожче – по 40 гривень. Каталог можна подивитися на нашому сайті.

– А ви не можете дати бодай одну картоплинку на посадку, – просить якийсь дядько.

– Візьмете собі на полі. Сьогодні копатимуть експериментальні зразки. Там можете набрати кілька бульб.

Тим часом розпочинається офіційна частина. Першим виступає Том Ван Гоі. Сподівається, що гостям сподобається в Деньгах. Посол Бельгії в Україні Алекс Леннартс знайшов спільне в двох народів.

– І українці й бельгійці мають одну спільну рису – вони закохані в картоплярство. Думаю, сьогоднішній захід ще більше здружить два наші народи.

Схожі думки висловили й представники посольств ФРН і Нідерландів.

Після урочистостей усіх учасників розбивають на 5 груп. Одні йдуть на склад, інші – оглядають систему поливу, техніку господарства «Гранекс». Третіх ведуть на експериментальне поле. Найдопитливішим екскурсантам організатори дарують картопляні гроші – фріти, номінацією від 1 до 10. В кінці дня за них можна буде придбати подарунки.

– Тут найкращі в Україні склади для зберігання, – розповідають. Повітря циркулює із отворів у підлозі. Нагорі, під дахом стоять спеціальні вентилятори, які взимку не дають утворюватися інею.

Однак найцікавіше можна побачити на полі. Картопля посаджена й підгорнута високими горбами. Посеред горбу – кабель крапельного зрошення. Одягнений у синю футболку й темні брюки директор насіннєвої компанії «Солана» Ігор Завадський демонструє переваги сорту «Бельмонда». Руками розгортає корч. Акуратно підважує кабель крапельного зрошення. Старанно розгортає корч.

– Ану порахуйте, скільки тут? 27 картоплин в одному корчі, – каже самовдоволено. Лише кілька картоплинок мають нетоварний вигляд – зелену пляму. Фактично, в кожному корчі – від 3,5 до чотирьох кілограмів. Ось бачте картоплину. Хто вгадає її вагу? Правильно – 400 грамів! Неправда, що на Заході таку велику картоплю вважають нетоварною.

– А що то за крапки на ній? – запитують Ігоря Олександровича.

– Це спеціальні вічка, які свідчать про те, що картопля має забагато вологи. Перед копанням її перестануть поливати й вони закриються самі.

– Ось чіпсовий сорт «Опал». Він займає 60% ринку чіпсів. Картопля має бути продовгувата. В Україні немає заводу для її переробки. Везуть і переробляють у Польщі.

Директор українського відділення нідерландської компанії HZPC Ігор Чечітко демонструє новинку – сорт картоплі «Санред».

– Її плоди мають дуже червону шкірку, тому в перекладі назва сорту розшифровується як «Червоне сонце». Картопля нова й досі ще не зареєстрована в Україні – розповідає. Врожайністю і основними ознаками нагадує старий сорт «Бела Роса». Думаю, за кілька років це буде один із найпопулярніших сортів в Україні.

Тим часом приміщення складу переобладнали під велетенську їдальню. Замість стільців – обгорнуті тюки з соломою. Пригощають домашніми чіпсами, картопляним пюре, салатом із помідорів і огірків напоями і пивом.

Після обіду на поле виїздить зелений комбайн що копає картоплю. За ним біжать фотокореспонденти й знімають процес.

Загалом на полі представлені 78 сортів від 8 українських і іноземних компаній.

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page