Голландські й польські сировари витісняють українців із вітчизняного ринку
Українські виробники молока не витримують конкуренції з європейськими, які отримують державні субсидії, тому ми ризикуємо втратити тваринництво. Таку думку висловив співвласник компанії “Молочний альянс” Олександр Деркач.
За його словами, в Україні зростає імпорт сирів із країн ЄС, витісняючи продукцію українських підприємств. Причина такої ситуації — висока вартість вітчизняної молочної сировини.
“На полиці магазину вже не українські виробники конкурують між собою, а голландські з польськими. У першому півріччі в Україні вироблено 25 тис. тонн сирів, а імпорту завезено 5,8 тис. тонн. Минулого року імпорт зріс на 37% за рік, а цього вже на 55”, — пише Олександр Деркач.
За його словами, вартість молочної сировини в Україні від початку року зросла на 11% і вже перевищує аналогічну в Європі.
“Скажіть, як можна конкурувати за ціною з польським і голландським фермером. Якщо він сидить на державних субсидіях. Це 20% бюджету ЄС. Понад €30 млрд. Фактично все молоко, яке в Європі надходить на переробку, в тому чи іншому вигляді, дотується державою”, — наголошує він.
На думку Олександра Деркача, в таких умовах українські виробники молока не витримають конкуренції і будуть скорочувати поголів’я корів. Що призведе до зростання цін на молочну продукцію.
“Якщо держава не зверне увагу на цю проблему, то ми ризикуємо втратити тваринництво в країні”, — підсумував співвласник “Молочного альянсу”.