top of page

Європа їсть українську капусту


У сезоні 2018/19 Україна поновила рекорд з експорту білоголової капусти. Крім того, експерти підкреслюють, що географія поставок також помітно розширилась. Про це повідомили аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

З травня по грудень поточного року Україна експортувала 2,4 тис. т білоголової капусти, а це у 6,2 разів більше, ніж в аналогічний період сезону-2017/18 та у 5,6 разів більше, ніж в цілому за минулий сезон. Для порівнянні, за сезон-2017/18 Україна експортувала усього лише 431 т капусти.

Збільшити експорт білоголової капусти в рази Україні вдалося навіть в умовах помітного зменшення власного виробництва, яке сталося як через скорочення площ під цією культурою, так і в наслідок несприятливих погодних умов. Більш того, попит з боку експортерів залишається доволі високим попри те, що наразі ціни на капусту в українських господарствах вже в середньому в 2,5 рази виші ніж торік. Зокрема, відвантажувати цю продукцію фермери України готові не дешевше, ніж 7,5-10 грн/кг або $0,27-0,36/кг.

Таку ситуацію аналітики УПОА пояснюють дуже суттєвим скороченням врожаю у сусідніх країнах, а також в ЄС через посуху та спеку влітку.

Минулого сезону фактично єдиним покупцем української капусти була Білорусь. В поточному сезоні основними експортними напрямками є Молдова, Польща та Румунія.

Експерти УПОА прогнозують, що тенденція збільшення експорту білоголової капусти з України буде спостерігатися і надалі. Свою думку вони аргументують високими цінами та обмеженою пропозицією в країнах — імпортерах. Зокрема, в Польщі наразі капуста коштує в середньому на 40% дорожче, ніж в Україні. Більш того, багато з місцевих виробників відмовляються від збуту в очікуванні ще більш високих цін. Тож польські трейдери вимушені шукати альтернативи на зовнішніх ринках.

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page