top of page

Петро Порошенко відправив у відставку Юрія Ткаченка


Замість нього представив нового очільника області Олександра Вельбівця

Ближче до 12 години в залі засідань Черкаської обласної ради встановлюють металодетектори. У сквері ходять поліцейські із собаками. Очікують на приїзд Президента Петра Порошенка. Він має представити нового голову Черкаської обласної державної адміністрації Олександра Вельбівця.

Петро Олексійович запізнюється на 25 хвилин. Заходить до зали в супроводі Вельбівця і колишнього голови Юрія Ткаченка.

– Слава Україні! – вітається. – Дорогі друзі, – починає промову і зупиняється. – Я звик починати зібрання із виконання гімну.

Всі чекають музики, а президент першим починає співати акапельно. Коли доходить до слів «І покажем, що ми браття козацького роду», громада зупиняється, але Порошенко старанно повторює останній куплет.

– Вибачте, що я у вас довго не був аж поки Черкащина н прогриміла на всю Україну, – починає промову. – Знаю, що маєте багато позитиву і живете не смілою єдиною. Особливе звернення до святих отців. Мало хто знає, що владика Софроній мав учора розмову зі мною до пізньої ночі, а сьогодні вже сидить тут. Це людина, яка дуже любить Україну й любить Черкащину. Давайте поаплодуємо йому.

Присутній митрополит Іоанн із церкви Київського патріархату теж аплодує.

– Головним моїм завданням на посту президента я бачив децентралізацію влади. Раніше частка місцевих бюджетів складала 30%. А зараз – 52%. Людям не треба їздити в Київ із важкими торбами аби просити свої зароблені гроші. Тепер вони розпоряджаються ними на місцях. Будують дороги, школи, дитсадки. Хто обрав доброго господаря – тішиться результатами. Хто поганого – переобере його на майбутніх виборах. Бюджети розвитку новостворених громад зросли в 19 разів. Звісно, ці гроші потрібні державі на нову зброю, на армію і реформи. Але ми твердо вирішили залишити їх на місцях.

Петро Олексійович прокоментував ситуацію в Смілі.

– Це не обов’язок президента крутити вентиль, – каже. Це – справа місцевої влади. Але обов’язок президента врятувати людей, які сиділи без тепла за мінусової температури. Влада має проконтролювати аби ніякої купівлі газу для цього міста за підвищеними цінами не було. Щоби малозабезпечені мали субсидії. А ті, хто економить газ, мали би швидко отримати зекономлені гроші на картки.

Президент закликав усіх провести в майбутньому році чесні й прозорі вибори: президентські й парламентські.

– Мені ще в 2014 році пропонували увести воєнний стан і згорнути демократію. Але я відмовився. Ми не могли згорнути демократію навіть в умовах війни. Найближчим часом внесемо зміни в Конституцію і закріпимо наш шлях в Європейський Союз і НАТО. Ми чекали 1030 років на автокефалію української церкви.

Після цього Порошенко дякує Юрію Ткаченку за роботу.

– Юра, моя подяка.

Потім представляє новопризначеного Олександра Вельбівця. Той виступає із короткою промовою. Дякує за довіру, говорить про відповідальність. Обіцяє допомогти зростанню економічного потенціалу області.

Зустріч закінчується. Президент гукає до себе активіста «Національного корпусу» Дмитра Кухарчука. Говорить із ним кілька хвилин.

– Ми розмовляли про суд над убивцями журналіста Василя Сергієнка, – каже Дмитро. – Президент сказав, що все завершиться позитивно.

На виході із будівлі стоїть заступник міського голови Черкас Юрій Ботнар.

– Це ваш тимчасовий президент, – голосно кричить йому навздогін.

Біля порогу ректор Черкаського Національного університету Олександр Черевко обнімає щойно відставленого Юрія Ткаченка.

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page