top of page

У черкаському селі встановили пам’ятник захисникам Відня


Пам’ятний хрест на честь захисників Відня, які боронили столицю Австрії від турків у 1683 році відкрили у селі Мошурів Тальнівського району. Автором ідеї є місцевий житель Олександр Гриценко.

– Із надійних джерел в київському архіві я дізнався, що серед козаків Білоцерківського полку, які в складі армій європейської коаліції боронили Відень від турків, були козаки з містечка Мошурів. У списках оборонців столиці Австрії зберігається кілька досі автентичних мошурівських прізвищ. З’явилася ідея увіковічнити їх, а також захисників Мошурова від поляків. Через 60 років після оборони Відня польський загін узяв штурмом містечко Мошурів. Загинуло багато наших земляків. Для вшанування їхньої пам’яті ми з Олександром Романовим, який виготовив кам’яного хреста, вирішили встановити його в сільському парку.

Віденська битва закінчилася перемогою армій європейської коаліції на чолі з королем Яном Собєським над військами турецького візира Кари-Мустафи.

Згодом на горі Леопольдсберг та парку Тюркеншацпарк було встановлено два пам’ятники козакам-захисникам Відня.

– Ми пам'ятаємо свою історію і ніколи не забудемо ту допомогу, яку надали нам під час облоги Відня українські козаки. Саме в цьому місці вони перейшли гору і застали турецьку армію зненацька, – сказав мер Відня Міхаель Хойпль.

Пам’ятний хрест у Мошурові є першим пам’ятником віденським козакам в Україні. Його освятив місцевий священик Української православної церкви Київського патріархату панотець Андрій Гаргат.

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page