top of page

Палац Енгельгардта не ремонтують 5 років


У селі Будище Звенигородського району марно сподіваються на ремонт розташованого тут палацу Павла Енгельгардта – поміщика, якому належав молодий кріпак Тарас Шевченко.

– Ремонт розпочали в 2012-13 роках, – розповідає сільський голова Валерій Кулик. – Щось трохи встигли зробити. А потім розпочалася війна. Я розумію, в держави коштів обмаль. На словах нам обіцяють, що ремонт продовжиться, але обіцяного треба десять років чекати.

Валерій Леонідович тішиться, що будинок встигли накрити.

– Добре, що дах зробили й вода тепер не затікає. Інакше була би біда.

Сільський голова каже, що з будинку нічого не вкрали.

– Там, за великим рахунком, і красти нема що, – сміється. – Чув, що свого часу в Тальному з палацу графів Шувалових винесли всі радіатори опалення, які там встановили в рамках реконструкції. У нас такого немає.

– У Будищі просто жах, – каже житель Шевченкового Сергій Ткаченко. – колись у будинку була школа. Попередня влада її виселила під приводом реконструкції. Стіни повалили й покинули. Якщо так буде й надалі, то від будинку залишаться лише спогади.

Павло Енгельгардт – російський поміщик, який мав лише на Київщині 18 тисяч душ кріпаків. Серед них – Тарас Шевченко. Будинок у Будищі Енгельгардт не зводив – він йому дістався у спадок. Тут пан не жив – приїздив вряди-годи лише на літо. В один із приїздів забрав із собою до Вільна й Варшави юного Тараса. У 1932 році Енгельгардт послав Шевченка вчитися живопису. У 1938 відмовився подарувати волю майбутньому генію. У підсумку Тараса Григоровича викупили з кріпацтва за великі гроші.

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page