top of page

Віктор Анзійчук трактором наїхав на спис часів Київської Русі

Фермер Віктор Анзійчук із Леґедзиного Тальнівського району знайшов у полі стародавній спис часів Київської Русі. Аграрій, який займається розведенням кавунів, дискував поле. В останню мить помітив залізний прут, який стирчав із землі. Знахідку приніс в місцевий музей. Директор заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк визначив вік знахідки.

– Мова йде про Х-ХІІ століття, тобто період Київської Русі. Це вже друга знахідка цього періоду. У 60-х роках минулого століття в полі знайшли давньоруську булаву. Не думаю, що можна говорити про якесь поселення, – каже Владислав Васильович. – Слідів його ми досі не знаходимо. Очевидно, що зброя – наслідок якихось сутичок, які мали місце на околиці села.

Чабанюк стверджує, що спис у досить доброму стані.

– Зараз виставили його в експозицію, а згодом відправимо його в запасники музею. Булава, яку знайшли в нас в минулому столітті, зараз зберігається в Уманському музеї. Це справжня бойова булава з 12 шипами. Розміром – із невелику цибулину. Це тільки в казках булава в Котигорошка була як гарбуз. Такою булавою не можна було битися.

Наприкінці ХІХ століття в Тальному було знайдено кадильницю подібну до тієї, яка була в київському Михайлівському Золотоверхому соборі. Інших знахідок цього періоду не виявлено. Натомість є численні артефакти часів Трипілля, скіфського періоду й черняхівської культури.

Юрій СТРИГУН

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page