top of page

Черкаська облдержадміністрація не відповідає на листи бельгійського фермера

На останній сесії обласної ради виступила депутат Валентина Коваленко. Валентина Михайлівна взялася за бельгійського фермера Тома Ван Гоі. Мовляв, закордонний інвестор зовсім не дбає про українську історичну спадщину. Нібито він навмисне розорав 10 скіфських курганів на землях поблизу села Деньги.

– Я відреагувала на численні публікації в газеті «Нова Молодь Черкащини», – каже Валентина Коваленко. – Запитала прокурора й він обіцяв надати відповідь на мої звернення. Я не діяла упереджено чи вибірково саме по відношенню до Тома Ван Гоі. Якщо взнаю про якісь порушення з боку інших орендарів, обіцяю так само озвучити їх на сесії. Якщо підтвердиться інформація про те, що сусіднє ТОВ «Агроко», що належить Ігорю Потапенкові, знищило бульдозерами в селі Крутьки Чорнобаївського району 45 метрів старовинного захисного валу, тоді обіцяю також звернутися до прокурора.

Генеральний директор ТОВ «Гранекс-Черкаси» Том Ван Гоі здивований такою увагою до свого підприємства.

– Ми – законослухняні орендарі, – каже він. – Скіфські кургани, в оранці яких нас звинувачують, насправді були розорані ще в 60-х роках минулого століття. Така сама ситуація і в сусідніх селах. Бельгійських і взагалі будь-яких інвесторів в 60-х роках і близько не було. Почувши про претензії, я відразу розпорядився написати листа й запросити до нас фахівців відділу охорони культурної спадщини і його керівника Миколи Сухового. Просив обстежити й відвести земельні ділянки в адміністративних межах Деньгівської сільської ради, загальною площею 18,3745 га з яких (14,8000га – земля охоронних зон, 3,5745 га – земля під курганами). Загалом до Миколи Сухового мною було написано чотири листи – від 21.07.2016 року, від 29.08.2016 року., 17.11.2016 року. та 29.09.2017 року. На жоден із них відповіді не було, хоча чиновники зобов’язані надати відповідь протягом місяця. Відтак виникає парадоксальна ситуація: нас звинувачують в оранці курганів, а визначити межі цих курганів чиновники не хочуть. Я сам не можу визначати їх межі на око, бо це мають робити кваліфіковані працівники. Якщо штраф – то всім, а не лише бельгійському фермеру. Я хочу запросити Валентину Михайлівну в наше село. Покажу сховище картоплі, яке за надуманими претензіями не дають добудувати і за яке мені вже виписали 650 тисяч гривень штрафу. Покажу свердловини для крапельного зрошення, які будь-що намагаються ліквідувати. Хочу розчарувати Валентину Михайлівну – ми не якісь зловмисники. Навпаки – ми за справедливість, коректність і порядок. Думаю, що підвищена увага до ТОВ «Гранекс-Черкаси» має просте пояснення – недоброзичливці хочуть знищити наше підприємство, яке платить одну з найвищих орендних плат у Золотоніському районі.

В Черкаській області є кілька закордонних орендарів сільгоспугідь. Найбільше – представників Голландії.

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page